نقد و بررسی سریال پایتخت ۷| اثری که توانست توجه مخاطبین را به خود جلب کند
رویداد۲۴ | مازیار وکیلی: از مدتها قبل که خبر آغاز فیلمبرداری پایتخت ۷ در رسانهها و فضای مجازی منتشر شد، مشخص شد این سریال قرار است برگ برنده صدا و سیما در نوروز ۱۴۰۴ که با ماه مبارک رمضان هم زمان شده بود باشد. سریالی امتحان پس داده و موفق که قرار بود آب رفته را به جوی باز گرداند و مخاطبین قهر کرده با صدا و سیما را با این رسانه آشتی دهد. همان تیم قدیمی دوباره کنار یک دیگر جمع شدند تا پایتخت ۷ تبدیل به بمب خبری صدا و سیما شود. این سریال از همان روزهای آغازین فیلمبرداری درگیر حواشی زیاد شد. خیلی زود مشخص شد بازیگران نقش سارا و نیکا به واسطه پخش شدن عکسهایشان در فضای مجازی که با سیاستهای سازمان صدا و سیما هماهنگ نبود از این مجموعه کنار گذاشته شدند و بازیگران دیگری جای آنها را گرفتهاند.
بیشتر بخوانید: نقد و بررسی فیلم دایناسور| اکران نوروزی یک کمدی ایرانی با بازی پژمان جمشیدی
حاشیه بعدی که درباره سریال مطرح شد و مخاطبین کنجکاو در فضای مجازی خیلی درباره آن صحبت کردند میزان بودجه این سریال و دستمزد محسن تنابنده بود. ظاهراً پایتخت ۷ با بودجه ۱۰۰ میلیاردی تومانی ساخته شد که یک پنجم این بودجه یعنی ۲۰ میلیارد تومان به محسن تنابنده تعلق گرفته است. مردم خیلی زود یک گفت و گوی قدیمی از محسن تنابنده را در فضای مجازی منتشر کردند که در آن گفته بود به واسطه توهین صدا و سیما نسبت به کارگردانان بزرگی مانند رخشان بنی اعتماد دیگر با صدا و سیما همکاری نخواهد کرد و حتی برای سریالهای این سازمان فیلمنامه هم نخواهد نوشت. صحبت اکثر مردم در فضای مجازی این بود پول و دستمزد هنگفت سرانجام کار خود را کرده و محسن تنابنده را وادار کرده تا ضمن قبول این دستمزد عقاید قبلی خود را کنار بگذارد و با سازمان صدا و سیما همکاری کند.
حاشیه آخری که گریبان سریال را پیش از پخش گرفت ادعای ابوالفضل حاجی پور بازیگر نقش بهروز در فصل ششم سریال پایتخت بود که در گفت و گویی اعلام کرد بازیگر جدید نقش بهروز برای بازی در پایتخت ۷ پول پرداخت کرده است. حاجی پور هیچ گاه مدرکی برای حرف خود ارائه نکرد، اما همین صحبتها نشان میداد که پایتخت ۷ از همان ابتدا قرار است با حواشی زیادی دست و پنجه نرم کند. حواشی که البته چندان هم به ضرر سریال تمام نشد و باعث شد عظش مخاطب برای دیدن پایتخت بیشتر شود. این حواشی به سریال پایتخت و سازمان صدا و سیما کمک کرد تا یک بار دیگر به صدر اخبار برگردند و بعد از مدتها طعم شیرین مورد توجه قرار گرفتن توسط مردم را بچشند. اما با تمام این حواشی و بعد از پخش دو سوم این سریال پرسشی که درباره پایتخت ۷ مطرح میشود این است که آیا این سریال توانسته کیفیت فصول پیشین را حفظ کند و تبدیل به یک سریال موفق شود؟
نگاهی به فصل هفتم سریال پایتخت از دو منظر
فصل هفتم سریال پایتخت را میتوان از دو منظر بررسی کرد. یکی میزان توجه و تماشا مخاطب عام و دیگری کیفیت خود سریال از منظر زیبایی شناختی و فنی. از منظر اول میتوان سریال پایتخت ۷ را یکی از موفقترین سریالهای سازمان صدا و سیما در سالهای اخیر دانست. در آماری اعلام شد که پایتخت تا زمان پخش قسمت ده چیزی در حدود هفت میلیون بازدید فقط در وبسایت تلوبیون داشته است. این آمار برای سازمانی که تا پیش از نوروز ۱۴۰۴ از ساخت یک سریال پرمخاطب عاجز بود یک موفقیت عظیم و همه جانبه به حساب میآید. خوشمان بیاید یا نه پایتخت ۷ توانست یک بار دیگر مخاطب را با صدا و سیما آشتی دهد و این سازمان را یک بار دیگر احیا کند. برای تایید این موضوع کافی است سری به فضای مجازی بزنیم تا متوجه میزان علاقه و توجه مردم به سریال شویم. در همین لحظه که نگارنده مشغول نگارش این مقاله است سریال پایتخت یکی از عناوین پر جستوجو در اینترنت است.
با تمام نقاط ضعفی که میتوان برای فصل هفتم سریال پایتخت برشمرد باید به این نکته اعتراف کرد که این سریال توانسته توجه مخاطبین را به خود جلب کند و تبدیل به سریالی موفق و پربازدید شود. اما به لحاظ زیبایی شناختی، روایی و فنی انتقادات زیادی به این سریال وارد است. مشکل اصلی سریال پایتخت این است که نویسندگان سریال هر چه را که لازم بوده در فصول پیشین روایت کردهاند و حتی در یکی از فصلها نقی معمولی و خانوادهاش را به جنگ داعش فرستادهاند. به همین خاطر است که فصل هفتم پایتخت موقعیت خوب دراماتیک کم دارد و به جای این موقعیتهای دراماتیک پر است از لحظات به اصطلاح طنزی که قرار است با تکیه بر توانایی بازیگر و شوخی با لهجههای مختلف از تماشاگر خنده بگیرد.
کیفیت بازی بازیگران سریال هم به پایینترین سطح خود نزول کرده و درباره بازیگر نقش همسر ارسطو که قرار بوده یک اصفهانی باشد تبدیل به یک فاجعه شده است. مخاطبین نه تنها اجرای این لهجه را توسط بازیگر این نقش تمسخر کردهاند که با پخش ویدیوهایی از مرحوم هوشنگ حریرچیان در سریال ساختمان پزشکان لهجه اصفهانی درست را به این بازیگر یادآوری کردهاند. پایتخت ۷ سریالی است حراف، پر اشکال و نه چندان خلاقانه که قرار است مخاطب را با استفاده از کل کلهای بی پایان شخصیتها بخنداند.
این اُلگو ظاهراً جواب داده، اما مشکل این جا است که تبدیل به سریالی ماندگار و درخشان نشده و خاطره فصول قبل (خصوصاً سه فصل اول) را خراب کرده است. باری، برنده اصلی ساخته شدن فصل هفتم پایتخت نه محسن تنابنده و تیم سازنده سریال که صدا و سیما بود. این سازمان بعد از مدتها توانست طعم مخاطب میلیونی را بچشد. محسن تنابنده شاید با ساخت این سریال ضعیف که چیزی جز استفاده از موقعیتهای تکراری برای جلب مخاطب نیست نزول وحشتناکی را تجربه کرد، اما به سازمان صدا و سیما کمک کرد تا یک بار دیگر به قله موفقیت برسد و هر چند موقت با مخاطب از دست رفتهاش آشتی کند.
در واقع این سری ، سانسور شده از نسخه سری های قبلی است. محصول جلیلی - جبلی است عد از 3 سال مخالفت.